Už vám postupně dochází nápady a inspirace na letní recepty? Nevíte, co pořád dokola vařit, a stává se vám, že se při vaření v horkých dnech natolik vyčerpáte, že už na samotný pokrm ani nemáte chuť? Je to naprosto normální, málokdo z nás je v parném počasí schopen vydávat nějakou soustavnou fyzickou aktivitu. Tím spíše to pak platí pro pohyb kolem plotny a trouby, protože sálající kuchyňské přístroje v nás ještě více podporují pocit, že se nacházíme někde v sauně.
Přesto vás chceme povzbudit a naladit na trochu pozitivnější notu. S našimi inspirativními tipy na rychlé a velice chutné večeře se rozhodně neztratíte. Je důležité vzít v potaz také to, aby pokrmy byly syté, málokoho z nás uspokojí jíst celé léto jen saláty, a především pak mužskou část naší domácnosti jistě potěší, když se budou pokrmy různě střídat a strava bude trochu pestřejší.
- Grilovaný losos se zeleninou. Pokud máte domácí gril nebo balkonový jednoduchý elektrický gril, anebo pyšníte-li se zahradou s tzv. grilovacím altánkem, mělo by pro vás být více než snadné využít příjemné letní večery právě pro přípravu takto tepelně upravených pokrmů. V tomto pokrmu se mísí zdravé tuky a bílkoviny, které obsahuje losos, ale i odlehčená příloha ve formě zeleniny. Na grilovací rošt můžete položit cuketu, lilek nebo třeba barevné papriky.
- Zeleninový salát s kuřecím masem. Nelze vynechat zmiňovaný salát. Prozradíme však, jak z něj udělat opravdu sytou večeři. Kromě natrhaných salátových listů a nakrájené čerstvé zeleniny použijte nějakou bílkovinu, například kuřecí maso, tofu nebo třeba tempeh. I rostlinné alternativy masa vás skvěle zasytí a nebudete mít chuť na nic nezdravého. Pokud máte zálibu v salátech s ovocem, přidejte třeba sušené fíky.
- Plněné žampiony. Vezměte větší kusy žampionů a pořádně je vydlabejte. Pak si vytvořte náplň, kterou do hlaviček umístíte. Lze použít kus kus, zeleninu, tuňáka, olivy, rajčata, a za několik desítek minut v troubě tak vykouzlíte chutnou večeři s nádechem Itálie.