V případě, že máte rádi potravinové experimenty, zejména v oblasti zdravé výživy, a trávíte-li celé dny brouzdáním po e-shopech nebo v kamenných obchodech se zdravými potravinami, jistě už se vám do rukou dostala i mandlová mouka.
Rádi bychom vám pomohli pochopit, v čem spočívá její jedinečnost, z čeho je vyrobená a proč byste měli být rádi, že ji máte doma. V kuchyni s ní dokážete jistě zázraky!
Mandlová mouka se, alespoň ve většině případů, vyrábí z loupaných mandlí. Možná byste si její alternativu mohli vyrobit i doma sami, tím, že rozmixujete mandle pomocí výkonného mixéru na prášek. Zakoupit ji ale již hotovou je přeci jenom ekonomičtější a praktičtější. Kvalitní mouka tohoto typu nemá žádné jiné přísady ve svém složení a skládá se opravdu čistě jenom z mandlí.
Proč je tak skvělá? Nejenže patří do sekce zdravých surovin, při každém pečení, to znamená, že se nemusíte obávat žádného váhového přírůstku při jejím užívání a můžete ji bez obav zařadit do svého jídelníčku, pokud se snažíte pracovat na své postavě. Pakliže pro vás nutriční hodnoty potravin nejsou zásadní, ale patříte do skupiny lidí s intolerancí na lepek, budete nadšeni, protože mandlová mouka je kompletně bezlepková. Stane se tak pro vás náhražkou běžné mouky. Navíc má skvělé aroma a vašemu pečení dodá šmrnc.
Obsahuje spoustu bílkovin a zdravých tuku, neboli nenasycených mastných kyselin. Ještě k tomu z ní může vaše tělo načerpat plno skvělých minerálních látek a vitamínů. Je bohatá hlavně na hořčík, kterého můžeme mít z běžné stravy nedostatek. Dále nám může nabídnout velké množství fosforu, zinku nebo třeba vápníku.
Na závěr nabízíme recept na jeden experiment – zkuste si vyrobit domácí mandlové mléko! Pokud nejste zatížení na rostlinná mléka, můžete z mouky upéct třeba lahodné cukroví nebo originální bábovku.